När kommer upprättelsen?

image26

I dagens Aftonbladet intervjuas Singoalla Millon (f.d. Taikon) om sitt utsatta liv som zigensk kvinna i Sverige. Hon berättar hur hon blev slagen av polisen, aldrig lyckats få ett jobb pga av sitt namn och sitt utmärkande romska utseende. Att hon fortfarande inte vågar gå utanför sitt närområde då hon konstant blir påhoppad, misstänkt osv. Romernas historia i Sverige är en sorglig saga som saknar det goda slutet. Den älsta romska gruppen i Sverige; tattarna, eller de resande, är en grupp utsatt för så många försök till tvångsassimilering, etnisk rensning, rättsövergrepp, och så grov rasism att man tappar hakan i golvet när man hör om dem. Speciellt då dessa övergrepp inte fått ett erkännande, en ursäkt eller ens uppmärksamhet. "Tattare" är fortfarande ett skällsord. Få är medvetna om innebörden.

Visste du exempelvis att tattare ändå in på 60-och 70-talen utsattes för institutionaliserade tvångssteriliseringar, att de resandes barn "omhändertogs" för att tvingas vara slavar åt de svenska bönderna, att man tvångslobotomerade och förnekade tattarna rätten att begrava sina döda på svenska kyrkogårdar? Att det fortfarande idag lever resande ibland oss med ärr och sviterna efter ofrivillig sterilisering eller lobotomi. Fundera på varför sådana kunskaper inte är obligatoriska i vårt samhälle när vi vet allt om hur judarna utsattes i Hitlers tredje rike. Fundera också på hur det kan vara okej att fortfarande se ner på zigenare, som procentuellt utsattes värre än judarna i förintelsen, och som dessutom inte fick ett land som kompensation...

Artikeln här: http://www.aftonbladet.se/kvinna/article1178495.ab

Kommentarer
Postat av: Nils

jättebra skrivet!

2007-11-06 @ 16:27:35
Postat av: någon

när ska dom sluta stjäla då??? dom gör ju inte direkt mycket för att visa att dom passar in? Men, jag vet att inte alla är så, men dom flesta!

2007-11-06 @ 20:50:21
Postat av: Lena V

Ja du när skall bonntjuvar sluta och stjäla ?? Om du menar stjäla från skattepengar och dyra fallskärmsavtal,när skall våra betrodda politiker sluta och stjäla av skattebetalare och använda våra medel till sina dyra och mycket onödiga privata vanor som vi skattebetalare får se som avdrag på våra lönekuvert.Ja då tror jag nog att rRomanosläkten ligger i lä, milslångt i lä

2007-11-06 @ 23:14:10
Postat av: Klara

viktigt ämne. bra skrivet!

ps. Lena V, fattar inte riktigt din poäng.

2007-11-07 @ 00:07:31
Postat av: Anonym

Detta handlar inte om diskriminering.
Det är väl knappt några förståndshandikappade som får jobb i vårat samhälle ? Om hon inte ens kan läsa, vem vill anställa henne då ?

2007-11-07 @ 20:13:21
Postat av: ellen

Det är ju helt otroligt hur svårt det ska vara för medlemmar ur majoritetssamhället att erkänna att andra förtrycks genom ens egen superiotet. Era kommentarer talar för sig själva losers...

2007-11-08 @ 15:19:00
URL: http://missellen.blogg.se
Postat av: Linda

Singoalla vet sitt värde. Hon är idag en mycket framstående livscoach. Hennes svåra år har bara gjort henne till en bättre männsika.

2007-11-08 @ 22:58:38
Postat av: Leij

"Detta handlar inte om diskriminering.
Det är väl knappt några förståndshandikappade som får jobb i vårat samhälle ? Om hon inte ens kan läsa, vem vill anställa henne då?"

Hon fick ingen utbildning. Inte sa konstigt att hon inte kan lasa, och inte sa konstigt att dom inte ville anstalla henne da? Hade hon fatt utbildning hade hon kunnat lasa och mer, och kunnat bli anstalld. Men inte fan fick hon det.

2007-11-10 @ 16:38:51
Postat av: Helena

Romer behandlas fortfarande som en andra klassens människor i Sverige. Det har blivit tydligt för mig när jag ser hur de romska barnen behandlas i Lunds kommun. På Norra Fäladen i Lund finns ett fritidshem för romska barn, Romano Trajo. Det startades för ett antal år sedan av en grupp romska föräldrar som ville att barnen bland annat skulle få extra hjälp med läxläsning. Med tiden har Romano Trajo blivit en viktig mötespunkt även för andra barn, främst de med andra modersmål än svenska, men även en del svenska barn. Många berättar om hur de ibland utsätts för nedlåtande eller rasistiska kommentarer och särbehandling av lärare, skolledning och andra vuxna. På fritidshemmet får de stöd och blir lyssnade till. Där tar personalen deras berättelser om rasistiska kränkningar på allvar. Fritidshemmet har fått integrationspris för sin unika verksamhet.

Nu har skolledningen på Norra Fäladen i Lund själva tagit initiativ till att skära ner i verksamheten och urholka verksamheten, faktiskt helt utan något beslut uppifrån. Det leder till att det inte finns tillräckligt med stöd till alla barn, och någon läxhjälp är det inte längre tal om. Rektor Chris Nilson har under en konferens sagt att anledningen till att skolan har ett så dåligt elevunderlag är att det går så mycket romer där. Samtidigt som man klagar över dåligt elevunderlag har två romska barn nekats plats på skolan med hänvisning till att det inte fanns plats.

Just nu pågår en strejk på fritidshemmet i protest mot nedskärningarna. Istället för att ens prata med facksektionen, barnen eller de anställda om att lösa
problemen har skolledningen valt att kallsinnigt stänga ner Romano Trajo. För att inte barnen ska komma i kläm har vi öppnat dörrarna till fritidshemmet igen och driver verksamheten med full bemanning några timmar om dagen, helt med frivilliga krafter och utan lön och utan skolledningens medgivande. Vi möter ett stort stöd från föräldrar, barn och folk i närområdet.

Det är lätt att sparka på dem som inte har någon möjlighet att göra sina röster hörda: barn, fattiga, romer, invandrare. Frågan är om någon vågat göra såhär mot ett fritids i något av villaområdena i Lund där de helsvenska akademikerbarnen bor.

Ytterst ansvarig för oredan är rektor Chris Nilson. Skriv gärna till henne och tala om vad du tycker om att Lunds kommun skiter i de romska barnen: [email protected], eller ring 046-357451.

Skriv gärna till biträdande rektor också: [email protected], eller ring 046-356569.

Postat av: ellen

Helena: Tack för ditt inlägg, något jag inte visste om sedan tidigare. Ska definitivt kolla upp. Stort tack till dig som fortsätter göra det möjligt för barnen att komma till sitt fritids!

2007-11-10 @ 19:09:02
URL: http://missellen.blogg.se
Postat av: ellen

Leij: så sant som det är sagt...

2007-11-10 @ 19:09:53
URL: http://missellen.blogg.se
Postat av: Anna

Det handlar ju bara om sättet att klä sig, inte om vilken folkras man tillhör! Om en vanlig svensk kvinna klär sig i zigenarkläder eller ännu värre i muslimsk huckle så blir hon naturligtvis också diskriminerad! Vaför inte istället sluta bära klädesplagg som alla vet väcker allmän anstöt? Om vi flyttar till Saudi Arabien får vi anpassa vår klädsel annars går det oss illa...

2007-11-18 @ 10:32:51
Postat av: ellen

Anna: jag hoppas verkligen att du skojar med ditt inlägg? "Sluta bära kläder som väcker anstöt"? Varför i helvete väcker en folkgrupps traditionella klädsel anstöt?! Och varför i helvet skulle vi böja oss för det? Då kanske alla människor som är fula enligt majoriteten skulle plastikoperera sig också så kan vi alla vara exakt likadana och ingen behöver känna anstöt, för så skulle det ju fungera då?

Vilket jävla karatepucko du är...

2007-11-18 @ 18:35:36
Postat av: Majos Flamros

NI ska v eta en grej att romano ytrajo har hjälpt mej jätte mkt, det handlar om vem man har som föräldrar o inte vart man fan kommer ifrån, har man föräldrar som vet att utbildn ing
e det ända sättet o komma fram nånstans i sitt liv, så finns det större chans att man blir en annan person.
Romer blir mer o mer accepterade i de svenska samhället o vem vet en dag vi kanske tare över hahah

2008-02-19 @ 14:18:35
Postat av: Madeleine

Jag har haft den stora glädjen av att prata med Singoalla och jag har sällan träffat en så hjärtlig och förståndig människa som hon. Det är med sorg i hjärtat att konstantera att Sverige är ett land fylld av fördommar mot olika minoritetsgrupper än i dag.

2010-01-19 @ 23:40:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0